Undervisningstips før jul: «Juleevangeliet fortalt av unge»

På sosiale medier om dagen sprer denne utgaven av juleevangeliet seg, særlig blant de unge. Det å lese denne versjonen i klassen kan skape hyggelig julestemning samtidig som det kan gi rom for en del fine norskfaglige betraktninger i klasserommet. Ekstra hyggelig kan det bli dersom man leser teksten sammen først og så bearbeider teksten etterpå. Under kommer noen forslag til innfallsvinkler:

  • Del klassen opp i grupper på 6. Elevene fordeler roller og dramatiserer teksten. Etterpå kan man diskutere hvor mye denne versjonen har fjerna seg fra originalen.
  • Gi elevene i oppgave å lage en tegneseriestripe med utgangspunkt i det moderniserte evangeliet. De kan for eksempel bruke programmet Bitstrips (http://www.bitstrips.com/), eller tegne for hånd.
  • Hva er det som er modernisert i teksten? Er det innholdet eller språket  – eller begge deler? Be elevene arbeide i par og peke på flest mulig konkrete eksempler. Hva sier funnene om språkets/innholdets betydning i en tekst? Hvilken effekt har muntlig språk brukt som virkemiddel?
  • Hvordan preger sosiale medier tekster generelt? Hvordan kan vi se dette i denne konkrete teksten?
  • Hva synes elevene om at gamle, klassiske fortellinger blir gjenfortalt på denne måten? Er det bra? Uheldig? Har de flere eksempler der historier har blitt endret på? Hva er konsekvensene av slike bearbeidelser?
  • La elevene to og to ta utgangspunkt i en eller flere av tekstene dere har arbeidet med denne høsten og be dem lage lignende gjenfortellinger. Sett gjerne rammer for hvor lang gjenfortellingen kan være (en halv side?). Gjendiktningene  kan leses opp eller dramatiseres for klassen. En slik oppgave tar noe mer tid, men kan gi en fin repetisjon av noe av det dere har arbeidet med – og gir elevene mulighet til å leke litt med stoffet.

Dette er bare noen ting man kan gjøre. Uansett tror vi det å ta tak i en klassisk julefortelling som dette, gjenfortalt i ungdommenes humoristiske sjargong, kan danne rammen for en fin undervisningstime inn mot julen.

Juleevangeliet er skrevet av Bjørn Egil Halvorsen og dere finner teksten her: https://www.aftenposten.no/amagasinet/i/8Ep1/Juleevangeliet

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s