Pølse eller indrefilet?

Kva kjenneteiknar god litteratur – og kva skal vi med menneske som er gode til å lese og vurdere tekstar? Kulturredaktør i Morgenbladet, Ane Farsethås, skreiv den 23. mai ein kommentar til kulturministeren sitt arbeid med å utvikle ei ny kvalitetsreform. Der skriv ho mellom anna dette:

Ingen ville drømme om å hevde at den som mener Gilde-pølser holder høyere kvalitet enn en indrefilet på Statholdergaarden, har rett – selv om det er et relevant uttrykk for vedkommendes smak, og pølse er godt.

Men på kunstens område er det omvendt: I kunstoffentlighetens pågående karneval – der det dårlige er godt og det gode dårlig – er det å trekke inn det stadig mer polariserende begrepet kvalitet, den sikreste veien til å bli parkert som en forstokket gammelmodig elitist.

Etter dette har både litteraturkritikar Jon Rognlien og kritikar og professor Erling E. Guldbrandsen hive seg inn i debatten. Kanskje kan spørsmålet «Finst det god og dårleg litteratur?» – og «Har vi behov for ein litterær kanon?» vere noko å reflektere over saman med elevane dine dei siste dagane på skulen?

Heile kommentaren til Ane Farsethås finn du her.

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s