Begynne uka med litt poesi?

Lyrikken er en sjanger som har fulgt mennesket i århundrer, og gjennom sosiale medier sprer poesi seg som aldri før. @renpoesi på Instagram er en konto som sprer poesi. @renpoesi har på under ett år fått over 11000 følgere, og nå har @renpoesi også blitt til en egen bok. Og trenden sprer seg. Ellen Wisløff, kvinnen bak @renpoesi, sier:

Jeg er verken «flinkis» eller en poesikjenner. Jeg startet @renpoesi fordi jeg leste mange dikt selv og fordi de gav meg mye glede og trøst.
Fenomenet poesispredning på sosiale medier kan utnyttes i undervisningen. Vi har laget et tips til opplegg. (Det kan være en god idé å samarbeide med biblioteket i forkant av denne undervisningsøkta. Kanskje kan bibliotekar finne fram en mangfold av relevante bøker i forkant?)
Skjermbilde 2015-10-18 kl. 14.37.49

1. Vis elevene @renpoesi sine sider. Se på noen av diktene, og måten @renpoesi publiserer dem på. (Ofte løftes et sentralt utdrag fram, og så publiseres hele diktet i sin helhet etterpå). Se også på den responsen de ulike diktene får, og hva leserne skriver. Reflekter i felleskap litt rundt fenomenet @renpoesi, og hvorfor så mange følger siden.

2. To og to: Elevene lager sin egen @renpoesi som veggavis. De velger seg to dikt, eller utdrag av dikt, som de liker spesielt godt eller som de mener kan berøre noen. Det er  viktig å gi beskjed om at dersom de velger seg ut utdrag, så må den sammenhengen utdraget opptrer i også vises fram. Det er viktig at de også oppgir kilde (forfatter og verk).

3. Elevene ser på de ulike veggavisene og velger seg ett til to dikt som de likte spesielt godt. De skriver en kort begrunnelse for hvorfor de likte akkurat dette diktet inn på veggavisen.

4. Oppsummerende refleksjon: Hvilke typer dikt er det elevene har valgt? Spriker de veldig i tema og form, eller har de mye til felles? Hvorfor tror elevene at de har festet seg ved akkurat disse diktene?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s