Undervisningstips før jul: «Juleevangeliet fortalt av de unge»

På sosiale medier om dagen sprer denne utgaven av juleevangeliet seg, særlig blant de unge. Det å lese denne versjonen i klassen kan skape hyggelig julestemning samtidig som det kan gi rom for en del fine norskfaglige betraktninger i klasserommet. Ekstra hyggelig kan det bli dersom man leser teksten sammen først og så bearbeider teksten etterpå. Under kommer noen forslag til innfallsvinkler:

  • Del klassen opp i grupper på 6. Elevene fordeler roller og dramatiserer teksten. Etterpå kan man diskutere hvor mye denne versjonen har fjerna seg fra originalen.
  • Gi elevene i oppgave å lage en tegneseriestripe med utgangspunkt i det moderniserte evangeliet. De kan for eksempel bruke programmet Bitstrips (http://www.bitstrips.com/), eller tegne for hånd.
  • Hva er det som er modernisert i teksten? Er det innholdet eller språket  – eller begge deler? Be elevene arbeide i par og peke på flest mulig konkrete eksempler. Hva sier funnene om språkets/innholdets betydning i en tekst? Hvilken effekt har muntlig språk brukt som virkemiddel?
  • Hvordan preger sosiale medier tekster generelt? Hvordan kan vi se dette i denne konkrete teksten?
  • Hva synes elevene om at gamle, klassiske fortellinger blir gjenfortalt på denne måten? Er det bra? Uheldig? Har de flere eksempler der historier har blitt endret på? Hva er konsekvensene av slike bearbeidelser?
  • La elevene to og to ta utgangspunkt i en eller flere av tekstene dere har arbeidet med denne høsten og be dem lage lignende gjenfortellinger. Sett gjerne rammer for hvor lang gjenfortellingen kan være (en halv side?). Gjendiktningene  kan leses opp eller dramatiseres for klassen. En slik oppgave tar noe mer tid, men kan gi en fin repetisjon av noe av det dere har arbeidet med – og gir elevene mulighet til å leke litt med stoffet.

Dette er bare noen ting man kan gjøre. Uansett tror vi det å ta tak i en klassisk julefortelling som dette, gjenfortalt i ungdommenes humoristiske sjargong, kan danne rammen for en fin undervisningstime inn mot julen.

Her kommer selve teksten: 

«Det skjedde for dritlenge siden at det gikk ut en befaling fra keiser Augustus om at hele verden skulle joine en gruppe: «Vi som vil skrives inn i manntall». Dette skjedde mens Kvirinius var helt sjef i Syria, og gruppa fikk drøyt mange likes.

Josef traska fra byen Nasaret i Galilea, opp til Judea, til Davids by Betlehem, for å signe manntallet sammen med Maria, dama hans, som hadde boller i ommen. Og mens de var der, hevet bollene, for å si det sånn, og Maria leverte varene. Hu pakka kiden inn i noe tøy, og la’n i ei krybbe, for det var ikke plass til dem i herberget.

Det var noen gjetere som var ute i natta og passa på sheepsa sine. Med ett var Herrens engler F2F, og Herrens diggbarhet lyste. Gjeterne bare: «OMG! FTW», og engelen bare: «Slapp av, noobs! Jeg kommer med en tweet om glede, en glede for hele folket: #Frelser #Kristus #jomfrufødsel … og dette skal dere ha til tegn: Dere skal finne en kid som er innpakka i noe tøy og ligger i ei krybbe.»

Så kom engelens followers, en himmelsk hærskare, som ga masse kudos til Gud og retweeta: #Frelser #Kristus, og #ffnor Gud og fred på Jorden blant mennesker som har Guds velbehag»

Da englene hadde tatt kvelden, sa gjeterne til hverandre: «La oss stikke inn til Betlehem for å sjekke trøkket.» Og der fant de Maria og Josef og den lille kiden som læxan i krybba. Da oppretta de en ny gruppe: «Vi som har sett Jesus Kristus, Guds sønn». Folk bare: «Saklig, LOL». Gruppa fikk ikke så mange likes, for å si det sånn, men det var bare i starten, for seinere i livet fikk Jesus sinnssykt mange followers.Og Maria bare: «#DenFølelsen»

Og gjeterne bare: «Serr? Konge, ass!»

green_christmas_balls

En tanke om “Undervisningstips før jul: «Juleevangeliet fortalt av de unge»

  1. Tilbaketråkk: Klar for siste norsktime før jul? | Gyldendals norskblogg

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s